Search
IJsvogel

IJsvogel

IJsvogel
 
Wetenschappelijke naamAlcedo atthis
Werelddelen
  • Azië
  • Europa
GewerveldenVogels
Leeftijd15
Kleur
  • Rood
  • Blauw
 

De ijsvogel is een kleine vogel met een korte staart en pootjes, een korte nek, korte, afgeronde vleugels, een grote kop met grote ogen en een lange, dolkvormige snavel die geschikt is om vissen mee te vangen en vast te houden. De poten zijn syndactiel; de voortenen zijn gedeeltelijk aan de basis met elkaar vergroeid.

Aardbeikikker

Aardbeikikker

Aardbeikikker
 
Wetenschappelijke naamOophaga pumilio
Werelddelen
  • Zuid-Amerika
GewerveldenAmfibieën
Leeftijd10
Kleur
  • Rood
  • Blauw
  • Geel
 

De aardbeikikker is meestal makkelijk te herkennen aan de rode voorzijde die ongeveer twee derde uitmaakt en de donkerblauwe achterzijde. Ook is de lengte niet groter dan 3 centimeter en daaraan is de wetenschappelijke soortnaam te danken, want pumilus betekent dwerg. Lang niet alle exemplaren hebben echter de roodblauwe kleurencombinatie; geheel blauwe, gele en groene kleuren komen ook voor, soms in combinatie met zwarte vlekken of strepen. 

Leeuw

Leeuw

Leeuw
 
Wetenschappelijke naamPanthera leo
Werelddelen
  • Azië
  • Afrika
GewerveldenZoogdieren
Leeftijd20
Kleur
  • Geel
 

De leeuw (Panthera leo) is een roofdier uit de familie der katachtigen (Felidae). Van alle katachtigen is enkel de tijger groter. De grootte en de manen van het mannetje geven het dier een imposant uiterlijk, waardoor de leeuw in grote delen van de wereld bekendstaat als de koning der dieren. In Europa heeft hij deze rol overigens pas in de loop van de middeleeuwen overgenomen van de bruine beer. De leeuw is vaak onderwerp van folklore en symboliek geweest. Zo staat de leeuw afgebeeld in de wapens van verscheidene landen, streken en steden, waaronder Nederland , België en Sri Lanka. 

Nijlpaard

Nijlpaard

Nijlpaard
 
Wetenschappelijke naamHippopotamus amphibius
Werelddelen
  • Afrika
GewerveldenZoogdieren
Leeftijd55
Kleur
  • Blauw
 

Het nijlpaard (Hippopotamus amphibius) is de grootste en algemeenste soort uit de familie der nijlpaarden (Hippopotamidae). De andere soort is het dwergnijlpaard (Hexaprotodon liberiensis). Het is tevens een van de grootste landzoogdieren. Slechts de olifanten en sommige neushoornsoorten zijn groter. De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.[2] Het nijlpaard is de enige recente soort van het geslacht Hippopotamus, dat onder andere ook enkele uitgestorven soorten uit Madagaskar, en de Pleistocene Europese soort Hippopotamus antiquus omvat. Ondanks de naam is het dier niet nauw verwant met het paard, maar eerder met walvissen.

Jachtluipaard

Jachtluipaard

Jachtluipaard
 
Wetenschappelijke naamAcinonyx jubatus
Werelddelen
  • Azië
  • Afrika
GewerveldenZoogdieren
Leeftijd25
Kleur
  • Geel
 

De cheeta is aangepast aan jagen met een korte, zeer snelle sprint. Hij is slank, flexibel en gespierd gebouwd, als een hazewindhond, met een krachtige borst, een lange staart en voor een katachtige zeer lange poten, waarmee hij zich hard kan afzetten. De botten van een cheeta zijn licht en flexibel, en hij heeft een relatief groot hart en grote longen.

Luipaard

Luipaard

Luipaard
 
Wetenschappelijke naamPanthera pardus
Werelddelen
  • Azië
  • Afrika
GewerveldenZoogdieren
Leeftijd30
Kleur
  • Geel
 

De luipaard is een grote, gespierde katachtige met korte, krachtige poten en een lange staart. De kop is breed en een beetje rond van vorm met kleine, ronde oren. De snuit is middelgroot, met krachtige kaken en lange snorharen.

Afrikaanse buffel

Afrikaanse buffel

Afrikaanse buffel
 
Wetenschappelijke naamSyncerus caffer
Werelddelen
  • Afrika
GewerveldenZoogdieren
Leeftijd26
Kleur
  • Blauw
 

De kafferbuffel (Syncerus caffer) of Afrikaanse buffel is een Afrikaans rund, de enige nog levende soort uit het geslacht Syncerus. Het dier maakt deel uit van de De Grote Vijf. De kafferbuffel heeft een slechte reputatie. Hij is onvoorspelbaar en kan gevaarlijk zijn voor jagers en mensen die te dichtbij komen, soms met de dood tot gevolg. Meestal loopt het dier echter weg bij gevaar. Er zijn twee grote morfologische groepen, de savannebuffels en de bosbuffel.

Copyright 2020 DNN Corp Gebruiksovereenkomst Privacybeleid
Back To Top